Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Κύπρου) ΣΑΑΠΘΚ, ανακοινώνει την πραγματοποίηση τιμητικής εκδήλωσης για τον κύπριο Καθηγητή Συμεών Συμεωνίδη.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020 στην Αίθουσα Διαλέξεων Β108, Κτήριο Συμβουλίου Συγκλήτου Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, Πανεπιστημιούπολη, στη Λευκωσία.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Καθηγητής Συμεωνίδης θα αναπτύξει το θέμα «Συγκρούσεις Νόμων και Διαδίκτυο».
Ένα από τα προβλήματα που έφερε η θεαματική αύξηση της χρήσης του διαδικτύου, είναι ότι έκανε ευκολότερη την διάπραξη διασυνοριακών αδικοπραξιών, όπως όταν ένας χρήστης από μία χώρα ανεβάζει στο διαδίκτυο υλικό που δυσφημίζει κάποιον σε άλλη χώρα. Η ομιλία θα εξετάσει τα προβλήματα συγκρούσεων νόμων που εγείρονται σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως π.χ. ποια χώρα έχει δικαιοδοσία να εκδικάσει την αγωγή και ποιας χώρας το δίκαιο θα εφαρμόσει.
Η ομιλία βασίζεται σε ένα διεθνή νόμο-μοντέλο που συνέταξε ο ομιλητής για το Ινστιτούτο Διεθνούς Δικαίου.
Ο Καθηγητής Συμεωνίδης είναι ο πρώτος Απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που θα τιμηθεί από τον ΣΑΑΠΘΚ.
Η πορεία του εμπνευσμένου επιστήμονα, συγκεντρώνει τεράστια επιστημονική δράση, πλούσιο νομοθετικό έργο, σημαντική βιβλιογραφία, παγκόσμιες διακρίσεις και επιστημονικά βραβεία.
Ο Σίμος Χρ. Συμεωνίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λυθροδόντα.
Σπούδασε με υποτροφία του ΙΚΥ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απ’ όπου αποφοίτησε σε χρόνο ρεκόρ με δυο πτυχία, το πρώτο το 1972 στη νομική με βαθμό 10 (το πρώτο στην ιστορία της σχολής) και το δεύτερο το 1973 στις πολιτικές επιστήμες με βαθμό 9.
Συνέχισε με υποτροφία του πανεπιστημίου Harvard, απ’ όπου απέκτησε τα πτυχία Master in Law και Διδάκτωρ της Νομικής Επιστήμης (S.J.D.). Το 1976 άρχισε τη διδακτική του σταδιοδρομία στη Θεσσαλονίκη και το 1978 συνέχισε στο Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα, όπου υπηρέτησε και ως αντιπρύτανης για επτά χρόνια.
Το 1999 εξελέγη κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Willamette στο Όρεγκον, ΗΠΑ, θέση στην οποία υπηρέτησε για δώδεκα χρόνια. Σήμερα είναι καθηγητής και ομότιμος κοσμήτωρ στην ίδια σχολή και κατέχει τη διακεκριμένη τιμητική έδρα Alex L. Parks.
Έχει διδάξει πολλές φορές στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, και σε πολλά φημισμένα πανεπιστήμια στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Το 2017 ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής του πανεπιστημίου της Ανατολικής Κίνας στην Σαγκάη.
Έχει δημοσιεύσει 28 βιβλία και 135 νομικές μελέτες σε οκτώ γλώσσες. Ένα βιβλίο του περιλήφθηκε στα πέντε «κλασσικά» βιβλία της Διεθνούς Ακαδημίας της Χάγης, δύο βιβλία του εκδόθηκαν από τον οίκο της Οξφόρδης, και δύο μεταφράστηκαν στα κινέζικα.
Τα βιβλία του, τιμήθηκαν με έξι επιστημονικά βραβεία και το όλο έργο του με δύο «βραβεία επιτεύγματος βίου» (lifetime achievement), τίτλους επίτιμου διδάκτορα από τρία πανεπιστήμια, και τιμητικά ψηφίσματα από τέσσερεις διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις.
Τα Ανώτατα Δικαστήρια των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ έχουν κάνει 25 τιμητικές παραπομπές στο έργο του, χαρακτηρίζοντάς τον «ηγετική αυθεντία στο δίκαιο των ΗΠΑ».
Έχει χαρακτηρισθεί ως «ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης» και «γίγας του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου» των ΗΠΑ, «ο ηγετικότερος εμπειρογνώμων του συγκριτικού ιδιωτικού διεθνούς δικαίου στον κόσμο» και «ο πατέρας των κωδικοποιήσεων». Μεταξύ άλλων, έχει συντάξει κωδικοποιήσεις για τρεις πολιτείες των ΗΠΑ και ένα διεθνή νόμο-μοντέλο για τις συγκρούσεις νόμων στο διαδίκτυο.
Συμμετείχε επίσης στην σύνταξη δύο διεθνών συνθηκών καθώς και διάφορων νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσέφερε νομοθετικές συμβουλές στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις πέντε χωρών.
Υπηρέτησε δύο θητείες ως πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Νομικής Επιστήμης, της Αμερικανικής Εταιρείας Συγκριτικού Δικαίου, και του τμήματος ιδιωτικού διεθνούς δικαίου της Ομοσπονδίας Αμερικανικών Νομικών Σχολών και μία θητεία ως αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Συγκριτικού Δικαίου. Υπηρέτησε επίσης ως επίτιμος πρόξενος της Κύπρου και συνέβαλε στην επιτυχημένη διεκδίκηση των ψηφιδωτών της Κανακαριάς.
Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετακόμισε στις Βρυξέλλες και εκπροσώπησε την Κύπρο σε όλα τα θέματα αστικού δικαίου. Επίσης, εκπροσώπησε την Κύπρο στην διαπραγμάτευση διεθνών συνθηκών στην Διάσκεψη της Χάγης.
Συνέβαλε στην ίδρυση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου ως πρόεδρος της επιτροπής επιλογής καθηγητών και της πρώτης συμβουλευτικής επιτροπής.
Ανακοίνωση του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ Κύπρου